Om oss och gården

Ågårdens Stuteri © 2009-2020 • Alla rättigheter förbehålles

miasfoto.se

Gården

Vi köpte vår gård i september 2008 och sen dess har vi haft fullt upp med renovering av både hus och ladugård! Det som tidigare var ett grisstall, har vi byggt om till stall för våra hästar. Det blev fem boxar och en sadelkammare. Vi har även byggt en lösdrift, som direkt verkade mycket uppskattad! 


Vårt stuterinamn blev godkänt i maj 2009, och året därefter föddes våra två första föl; Ågårdens Isadora och Ågårdens Wiper!

Hösten 2010 byggde vi även en lösdrift i ladugården på grannstället, så i år går alla hästarna ute, men stallet används flitigt ändå vid hantering av fölen och vid alltför dåligt väder.


I september 2011 drog ett efterlängtat paddockbygge igång.

Om oss

Bakgrund


Min första riktiga kontakt med Welsh Cob var 2000, då det var dags för praktik. Jag gick på Naturbruksgymnasium i Rättvik med inriktning på hästar. Jag och en klasskompis hade bestämt att vi ville praktisera utomlands och det fanns bara ett ställe som tog emot två praktikanter samtidigt och tro det eller inte, det var Derwen stuteriet! Jag får väl erkänna att mina kunskaper om rasen var väldigt begränsade, så det blev att läsa på lite innan avresan, men aldrig kunde jag väl ana att jag skulle bli så frälst..!


Jag tyckte om Ifor och Myfanwy (Derwen-stuteriets ägare) från första stund och de kan verkligen konsten att få en att känna sig välkommen. Det blev en underbar tid och jag lärde mig enormt mycket, och jag kunde väl aldrig tro att jag skulle få rida de flesta av deras fina, välutbildade hingstar. Den allra första Welsh Cobben jag red var Tireinon Step On, och nu har jag ett barnbarn efter honom gående här hemma, helt osannolikt!


Vi skulle vara där i fem veckor, men jag blev kvar i fyra månader. Sen hade jag inget annat val än att åka hem när höstterminen skulle dra igång. När skolan var klar, åkte jag tillbaka för att jobba med de underbara cobbarna. Det finns egentligen hur mycket som helst att berätta men jag låter bilderna tala lite för sig själva.


Jag har under alla år haft bra kontakt med Ifor och Myfanwy via mail, och varit över och hälsat på dem några gånger. Senast var sommaren 2014 då vi även besökte Royal Welsh. Det var första gången som Per var i Wales, och nog tror jag att han blev lite imponerad. Min dröm har ju länge varit att föda upp Welsh Cob med Derwen-stam och den drömmen har ju faktiskt blivit sann nu!


Jag känner att jag har riktigt bra avelshästar på gång och jag har fått mycket hjälp av Ifor med att matcha och välja. Än vet vi ju inte resultaten. Dusks första årgång ligger i skrivandets stund fortfarande i stonas magar och som jag längtar till att se vad det blir!


Mitt första Cob-sto köpte jag 2004. Jag såg en annons i Welsh Ponny Nytt och ringde direkt. Jag bestämde mig för Wilma utan att ha träffat henne, eftersom det var svårt att åka över till Gotland för att kolla på henne. Men jag chansade och det har jag inte behövt ångra en enda dag. Jag och Wilma har haft mycket roligt tillsammans och innan hon såldes som ridhäst i oktober 2014, har hon fått fyra underbara föl, alla med samma pappa; Vallas Caracas.


Från mitt första sto och vår första hingst, har jag fått ett riktigt drömföl, som ska sparas här på stuteriet. Förutom en vacker teckning, har hon även fått en bra exteriör och ett härligt temperament.


År 2008 köpte jag och Per vår gård och det är här vi driver Ågårdens stuteri med mål att föda upp sunda och friska Cobbar, med bra exteriör, gång och användbarhet. Stona har blivit fler och det har även tillkommit en ny hingst som heter Derwen Dusk, som vi hoppas ska ge oss lika fina föl som Caracas har gjort!


Vi har även hunnit med att avla lite själva. År 2011 föddes Lowa och året efter kom Wilmer - två härliga barn som helt saknar hästvett!

Per har blivit mer och mer intresserad av hästar sen vi träffades, och det är oftast han som visar dem på utställningarna.